Lapin ely-keskuksen ryhmäpäällikön mukaan (29.3.2017 Iltasanomat) ”korvausvastuu syntyy vasta sitten, jos tienhoito on tehty virheellisesti tai sitä on laiminlyöty. Erityisesti nyt kun tiet voivat hajota esimerkiksi sääolojen vaikutuksesta nopeasti, sitä arvioidaan, onko tienhoito ollut virheellistä tai huolimatonta”.
Eli käytännössä jos ajat syvään monttuun ja auto rikki, kukaan ei korvaa. Koska sääolot hajoittavat tien nopeasti. Se ei ole huolimatonta eikä virheellistä.
Ajoin itse pimeällä sateessa syvään monttuun ja samantien rengas räjähti.
Kuvat montusta ja valitus Helsingin kaupungille. Kadulla oli juuri korjattu vesiputken vuoto ja monttua ei oltu peitetty asianmukasesti vaan jätetty noin 25cm svyä monttu jossa terävät asfaltin reunat.
Kaupunki lähetti vastauksen reklamaatiooni: Emme korvaa mitään, koska kadulla oli HSY tehnyt kaivuutöitä. Luvan he olivat saaneet kadun omistajalta eli Helsingin kaupungilta. Mutta kaupunki ei ota mitään vastuuta. Pyysivät että jatkan taistelua HSY:n kanssa. Kaupunki siis kadun omistajana ja töiden korjausten luvan antajana(tilaajana) ei ota mitään vastuuta.
HSY ilmoitti viikon päästä, että korvaavat rengaskulut. Ei muuta. Tästä nyt kulunut yli kaksi kuukautta ja mitään ei ole korvattu.
Jos kadut on rakennettu asianmukaisesti; asfalttikerrokset, pohjatyöt ja tiivistykset (routasuoja?) huomioiden, miten ihmeessä katu hajoaa sateesta? Ja ihan yht äkkiä pim. Ja sen takia jos ajat auton romuks niin korvauksia et saa.
Saisikohan rakennuksen vesikaton rakentaa samalla periaatteella? Tulee nopeasti sade ja pakkanen, katto repeää ja vesivuodot yläpohjaan, niin todetaan vaan, että vesikatto voi nyt hajota sääolojen nopeista vaikutuksista. Ei korvausta.
Tuolla kaduilla on vuosikausia vanhoja isoja reikiä. Ketään ei kiinnosta korjaus. Mihinköhän meidän autoilijoiden järkyttävän suuret veroeurot menevät? En viitsi edes kirjoittaa sitä.